راههای مختلفی برای شستشوی گوش در خانه و تمیز کردن ترشحات داخل گوش وجود دارد. البته قبل از انجام هر کدام از این اقدامات با پزشک خود مشورت کنید تا مبادا به پرده گوش آسیب وارد کنید.
بهترین راه و ساده ترین راه برای تمیز کردن گوش از ترشحات دوش گرفتن است. لازم نیست آب را وارد گوش خود کنید. پس از دوش گرفتن ترشحات داخل گوش، با جذب رطوبت نرم می شوند و در انتهای حمام به راحتی می توانید گوش خود را پاک کرده و تمیز شدن آن را احساس کنید.
اگر شستشوی گوش در حمام با آب به تنهایی کافی نباشد. برای پاکسازی جرم موجود در گوش می تواند از مواد بی خطری مانند روغن، پراکساید یا سدیم بی کربنات پیش از آبکشی آخر استفاده کرد. این مواد سبب می شوند جرم گوش نرم شود و راحت تر پاکسازی انجام گیرد.
روغن های معدنی، روغن زیتون، هیدروژن پراکساید (آب اکسیژنه) و سدیم بی کربنات (ماده فعال در جوش شیرین) از جمله مواد موثر هستند. از روغن بچه یا اسانس روغنی استفاده نکنید مگر اینکه پزشک اجازه دهد. این مواد برای بخش های از گوش مناسب نیستند. همچنین اگر جراحی گوش انجام داده باشید یا در مجرای گوش شما زخم وجود داشته باشد، اجازه استفاده از این روش را ندارید.
گاهی علت افزایش ترشح جرم گوش، خشک بودن آن است. برای رفع این مشکل می توانید گوش خارجی را با روغن و کرم چرب و مرطوب نگه دارید. در صورت لزوم اینکار را باید هر روز تکرار کنید تا نتیجه بگیرید.
یک راه حل شناخته شده برای حل کردن جرم گوش مخلوط الکل و سرکه است. این دو ماده را به نسبت مساوی با هم مخلوط کرده و با سرنگ به آرامی در ابتدای مجرای گوش وارد کنید. 5 دقیقه صبر کنید و مجرای گوش را با آب، آبکشی کنید.
شواهدی وجود دارد که نشان می دهند کمبود امگا 3 سبب افزایش ترشح جرم گوش می شود پس از مصرف آن غافل نشوید. البته مصرف امگا 3 مزایای زیاد دیگری نیز برای بدن شما دارد.
تقریباً می توان مطمئن بود که مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی ایمن ترین راه برای شستشوی گوش است. علم همیوپاتی نیز روش هایی سنتی برای پاکسازی جرم گوش مطرح می کند که با مراجعه به متخصص می توان از این روش ها نیز بهره جست.
به ویژه اگر در استفاده از روشهای خانگی فردی با تجربه نباشید توصیه می شود شستشوی گوش در خانه را با مراجعه به پزشک جایگزین کنید.