نگاهی به زندگی کمال الملک پدر نقاشی ایران

کمال الملک
کمال الملک

کمال الملک پدر نقاشی ایران

محمد غفاری ملقب به کمال الملک ،نقاش بزرگ ایرانی در سال 1224 در کاشان و در یکی از خانواده های هنر مند و سر شناس متولد شد و در سال 1319 در نیشابور وفات یافت. وی تحصیلات خود در رشته ی نقاشی را در دارالفنون گذراند و ناصر الدین شاه در بازدیدی از مدرسه ی دار الفنون کارهای وی را پسندید و او را به دربار خود دعوت کرد.

 

کمال الملک از دربار قاجار تا اروپا

پس از دعوت ناصر الدین شاه از محمد غفاری برای حضور در دربار، شاه خود شاگرد وی شد و اول لقب نقاش باشی و بعد لقب کمال الملک را به وی اعطا کرد. او در طول مدتی که در دربار قاجار حضور داشت 170 تابلو کشید که تالار آینه معروف ترین آن هاست.

پس از کشته شدن ناصر الدین شاه قاجار، محمد غفاری برای آموختن چیزهای جدید و استفاده از محضر اساتید نقاشی در دنیا به اروپا رفت اما با دستور مظفر الدین شاه به ایران بازگشت. پس از آن نیز مدتی را در عراق گذارند و بازگشت وی به ایران مصادف با انقلاب مشروطه بود. وی با ترجمه و نشر مقالاتی از آثار ژان ژاک روسو و نویسندگان آزادی خواه فرانسه با حرکت مشروطه خواهان همراه بود.

 

سبک کمال الملک

سبک نقاشی محمد غفاری از همان ابتدا به اسلوب طبیعت گرایی اروپا نزدیک بود. وی در دربار قاجار نیز موظف به تصویر کردن رویداد ها، اشخاص، ساختمان ها، باغ ها و … شده بود تا همانند عکس وقایع را ثبت کند. وی با چنین زمینه و سبکی به اروپا سفر کرد و در موزه های اروپا با آثار دوران رنسانس روبه رو شده و شیفته ی آن ها شد.

در زمان بازگشت به ایران وی بیش از پیش به هنر آکادمی سده نوزدهم تمایل پیدا کرده بود. او اساساً چهره نگار و منظره نگار بود و در کشیدن نقاشی چهره هایی هم چون سیر نصر الله تقوی قابلیت و مهارت خود را به حد کمال نشان داد.

 

 

فیلم کمال الملک

در سال 1363 به کارگردانی علی حاتمی زندگی این نقاش برجسته ی ایرانی در فیلم کمال الملک به تصویر کشیده شد. نقش اصلی این فیلم را جمشید مشایخی و نقش ناصر الدین شاه را عزت الله انتظامی ایفا کردند.

 

آرامگاه کمال الملک

آرامگاه محمد غفاری پدر نقاشی ایران در نیشابور در مجاور مزار شیخ فرید الدین عطار نیشابوری قرار دارد. تزیینات استفاده شده برای آرامگاه کمال الملک کاشی معرق است و نقوش آن بسیار هنرمندانه بر روی سطوح منحنی به کار گرفته شده اند. نمای بنا و همچنین رنگ های به کار رفته در کاشی ها هماهنگی زیادی با آرامگاه عطار در مجاور خود دارد.

سنگ قبر کمال الملک را با نقش برجسته ای از کمال الملک توسط شاگردش ابوالحسن صدیقی آراسته اند.


منبع : نگاهی به زندگی کمال الملک پدر نقاشی ایران

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.