نوشیدنی آلوئه ورا در سال های اخیر بسیار محبوب شده است. تحقیقات زیادی در مورد مواد تشکیل دهنده، مواد مغذی و پتانسیل سلامتی در این گیاه انجام شده است. آلوئه ورا گونه ی خاصی از گیاهان جنس آلوئه است که در مناطق گرمسیری به خوبی رشد می کند. بیشترین مواد فعال در برگ ها آلوئه ورا قرار دارند و به همین دلیل برگ های آن برداشت می شوند. در طول هزاران سال گیاه آلوئه ورا در طب سنتی کشور های مختلف برای موارد سلامتی و زیبایی استفاده می شده است.
مهمترین ماده های موجود در برگ های این گیاه ساپونین، آمینو اسی، بتا کاروتن، ویتامین سی، ویتامین ب، ویتامین ای، لیگنین و املاح معدنی دیگر و هم چنین آنزیم ها هستند.
نوشیدنی آلوئه ورا از برگ های این گیاه تهیه می شود. برخلاف فرآیند استخراج عصاره ی گیاه از خرد کردن و له کردن برگ ها که حاوی آب ژل مانند و غلیظی است درست می شود. پس از چند مرحله صاف کردن، نوشیدنی قابل استفاده خواهد بود. طعم و بوی نوشیدنی آلوئه ورا بسیار ملایم است و تقریباً بیشتر ذائقه ها آن را می پسندند، به همین دلیل نوشیدنی آلوئه ورا به عنوان یک مکمل غذایی سالم جای خود را در سبد غذایی مردم باز کرده است.
این نوشیدنی فواید زیادی را برای بدن انسان دارد از جمله کاهش التهابات، تسریع بهبودی در بیماران، تحریک هضم، سم زدایی از بدن، تقویت سیستم ایمنی، محافظت از قلب، آبرسانی به بدن، مفید برای پوست، تسکین سوزش سر دل و ...
مواد مغذی فراوان و ویتامین ها از جمله ویتامین سی، ب و ای و هم چنین داشتن املاح مس، کلسیم، روی، منیزیم و پتاسیم ، به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک خواهد کرد. آنتی اکسیدان های زیادی در آلوئه ورا وجود دارند که بدن را در برابر بیماری های مزمن حفاظت می کنند.
نوشیدنی آلوئه ورا از قلب و عروق بدن به صورت های مختلف محافظت می کند. با افزایش گردش خون، از لخته شدن خون جلوگیری کرده و باعث کاهش کلسترول خون می شود. این نوشیدنی برای بیماران قلبی و دیابتی مفید است (البته نوع بدون قند آن).
مواد مغذی و آنتی اکسیدان های موجود در آلوئه ورا از طریق معده جذب شده وبر تمام اندام های بدن اثر می گذارند. آلوئه ورا درخشش پوست را بیشتر کرده و بروز نشانه های پیری را کند می کند. آلوئه ورا اکسیر جوانی است.
مطالعات نشان داده اند که نوشیدنی آلوئه ورا به فرآیند گوارش کمک می کند و یبوست را نیز کاهش می دهد. این مسأله به طور کلی جذب مواد مغذی را در بدن افزایش داده احساس ناراحتی، نفخ و گرفتگی عضلاتدر دستگاه گوارش جلوگیری می کند.
نوشیدنی آلوئه ورا به عنوان ماده ای ضد درد، ضد التهاب و آنتی اکسیدان روند بهبود بیماری های مزمن، جراحات و نقاهت پس از جراحی را تسریع می کند.
با توجه به محتوای آب زیادی که در آلوئه ورا وجود دارد، به بدن آب رسانی کرده و سبب تحریک کارکرد کلیه ها می شود به همین دلیل به سم زدایی و کاهش نمک های اضافی در بدن کمک می کند.
دستگاه گوارش برخی از افراد پی اچ اسیدی دارد و آلوئه ورا دارای خاصیت قلیایی است. به همین دلیل مصرف نوشیدنی آلوئه ورا به ایجاد تعادل pH در دستگاه گوارش کمک می کند.
آلوئه ورا با جلوگیری از اسیدی شدن معده از رفلاکس جلوگیری کرده و احتمال ابتلا به زخم معده را نیز کاهش می دهد.
با وجود فواید بسیار، عوارض بالقوه ای نیز در مصرف آلوئه ورا وجود دارند که باید مورد توجه قرار گیرد از جمله اثرات ملینی، اثرات منفی بر داروهای خاص، التهاب پوستی، واکنش های آلرژیک، عوارض حاملگی، دیابت و اثرات احتمالی برای قلب.
یکی مواد مؤثر در آلوئه ورا، ماده ای شیمیایی به نام آنتراکینون است که اثرات ملینی بر بدن دارد؛ در حالی که مصرف مقدار کمی آلوئه ورا به گوارش کمک می کند، مصرف بیش از حد آن اسهال ایجاد می کند. آنتراکینون در طبیعت ماده ای سمی محسوب می شود به همین دلیل نوشیدنی های تجاری محصولات با آنتراکینون پایین ارائه می دهند.
بعضی از داروها با آلوئه ورا تداخل دارند و نباید با هم مصرف شوند، به همین دلیل بنا بر احتیاط باید مصرف آلوئه ورا به مدت 2 ساعت با داروها فاصله داشته باشد. مشورت با پزشک در این زمینه ضروری است.
بعضی از افراد به طور طبیعی به آلوئه ورا و مواد موجود در آن حساسیت دارند. علائم واکنش حساسیت به نوشیدنی آلوئه ورا شامل تحریک و تورم صورت، لب و زبان می شود. در صورت بروز علائم از مصرف آن خودداری کنید.
با وجود اینکه نوشیدنی آلوئه ورا به صورت خوراکی مصرف می شود و تماسی با پوست ندارد، می تواند قرمزی و خارش روی پوست ایجاد کند، به خصوص در کسانی که معده های حساسی دارند مشکل زاست.
تحقیقات نشان داده اند که نوشیدنی آلوئه ورا محرک است و سبب انقباضات رحمی می شود؛ به همین دلیل مصرف نوشیدنی آلوئه ورا برای زنان باردار اکیداً ممنوع است و حتی ممکن است منجر به سقط جنین شود.
اگر افراد مبتلا به دیابت از داروهای کاهش قند خون استفاده می کنند، مصرف مضاعف نوشیدنی آلوئه ورا می تواند قند خون را به شدت در آن ها کاهش دهد. در صورت مصرف داروها برای استفاده از مکمل های گیاهی و طبیعی با پزشکتان مشورت کنید.
آلوئه ورا در صورت تحریک و افزایش هورمون های استرس مانند آدرنالین در بدن افراد می تواند مشکلات قلبی را تشدید کند. بیماران قلبی باید در مصرف آن زیاده روی نکنند.
درحالیکه برندهای تجاری نوشیدنی آلوئه ورا را تولید می کنند برای اطمینان از طبیعی بودن و خلوص می توانید آن را خودتان در منزل تهیه کنید. تمام آنچه که نیاز دارید یک برگ آلوئه ورا، آب و مخلوط کن است.
1 برگ بزرگ آلوئه ورا
3 فنجان آب
با استفاده از یک چاقوی تیز لایه بیرونی برگ آلوئه ورا را جدا کنید.
لایه دوم برگ های آلوئه ورا معمولاً رنگ زردی دارند. آن را برش دهید تابه ژل آلوئه ورا دست پیدا کنید. تمام ژل (حدود دو قاشق غذاخوری) را خارج کنید ، به همراه آب در مخلوط کن بریزید.
2 تا 3 دقیقه برای داشتن نوشیدنی یکدست کافی است.
می توانید برای طعم بهتر به آن آبلیمو یا خیار رنده شده اضافه کنید و از نوشیدنی خود لذت ببرید.