بارداری زمان شگفت انگیزی از زندگی یک زن است که در این دوران بدن دچار تغییرات زیادی می شود. شاید دوست داشته باشید تجربیات یک مادرِ با تجربه در مورد رژیم غذایی صحیح در دوران بارداری را بدانید.در ادامه این مقاله با ما همراه باشید
بهترین زمان برای شروع رژیم غذایی برای بارداری سالم قبل از لقاح است. قوی بودن بدن مادر احتمال سقط را کاهش می دهد و باعث می شود مرحله اول بارداری بدون سختی سپری شود، به همین دلیل قبل از تصمیم گرفتن برای بارداری باید سبک زندگی خود را اصلاح کنید تا اختلالات حاملگی به حد اقل برسند و کودک سالمی داشته باشید.
رژیم غذایی صحیح در دوران بارداری مهمترین کاری است که هر مادری در این دوران برای فرزند خود انجام می دهد. ممکن است توصیه های پراکنده و گیج کننده ای را در این زمینه شنیده باشید. در اینجا قصد داریم رژیم غذایی درست را برای شما تعریف کنیم. تقریباً بیشتر مواردی را که برای سلامت عمومی تا کنون در ذهن داشته اید باید کنار بگذارید. مثلا رژیم کم چربی در دوران بارداری صحیح نیست. غلات کامل هم در این دوران خیلی خوب نیستند. متعادل نگه داشتن قند خون با یک اسنک در طول روز اصلا صحیح نیست. نطفه انسان جدیدی در بدن یک زن شکل می گیرد به همین دلیل رژیم غذایی صحیح در دوران بارداری واجب است که این رژیم شامل مقدار کافی پروتئین، چربی، سبزیجات، میوه و مکمل های خاص می شود.
پروتئین: زنان برای داشتن بارداری سالم روزانه به بیش از 80 گرم پروتئین نیاز دارند. پروتئین کافی بد خلقی و تهوع صبحگاهی در ابتدای بارداری را کاهش می دهد.
چربی: چربی معمولاً خط قرمز خانم هاست. اما چربی از منابع خوب و به اندازه برای سلامت بدن و به ویژه مغز بسیار حیاتی است. منابع چربی سالم، گوشت قرمز، کره، تخمه مرغ، زیتون، روغن نارگیل، آجیل و لبنیات هستند.
سبزیجات و میوه ها: سبزیجات و میوه ها حاوی مواد معدنی، ویتامین و فیبر هستند. در این بین سبزیجات برگ سبز ارزش غذایی زیادی دارند.
آب: حجم خون بدن در دوران بارداری معمولاً افزایش می یابد و بدن به مایعات بیشتری نیاز خواهد داشت. آب کافی مانع تهوع صبحگاهی و جلوگیری از یبوست نیز می شود.
کافئین: نظرات متضاد زیادی در مورد مصرف کافئین برای زنان باردار وجود دارد. به هر حال اگر مایل به مصرف کافئین هستید، آن را به یک فنجان قهوه در روز محدود کرده و نوشابه مصرف نکنید.
غذا های فرآوری شده: در بعضی از تحقیقات، حدود 200 نوع ماده ی شیمیایی در بند ناف بعضی از نوزادان شناسایی شده است. به همین دلیل تا جای ممکن از تماس با مواد نگهدارنده و شیمیایی خود داری کنید. سعی کنید غذاهای طبیعی و غیر فرآوری شده بخورید. غذاهای فرآوری شده علاوه بر مواد مضر، ارزش غذایی کمتری نیز دارند. افزایش قند خون به علت مصرف غذا های فرآوری شده نیز تهوع صبحگاهی را بیشتر خواهد کرد.
روغن نباتی: روغن نباتی در دوران بارداری و غیر بارداری گزینه ی مناسبی برای تأمین چربی بدن نیست.
غلات و شکر: غلات به عنوان منبع کربوهیدرات نباید به میزان زیاد استفاده شوند و شکر نیز قند خون را بالا می برد که برای زنان باردار به هیچوجه خوب نیست.
برای داشتن یک رژیم غذایی صحیح در دوران بارداری لازم است که مکمل هایی نیز مصرف شود. زیرا گاهی مواد غذایی تمام نیاز بدن مادر و جنین را تأمین نمی کند. این مکمل ها عبارتند از:
پروبیوتیک ها: مصرف مواد غذایی پروبیوتیک به جذب بهتر مواد غذایی و هم چنین کارکرد بهتر دستگاه گوارش نوزاد پس از تولد کمک می کند.
امگا 3، ویتامین دی، فولات و آهن که طبق نظر پزشک باید مصرف شوند.
اسید های چرب ترانس
غذاهای خام
غذاهای سرخ شده بازار
شکر
آرد سفید
نوشیدنی های کافئین دار
الکل
سیگار
مواد مخدر (حتی اگر از نوع داروهای تجویزی باشند)
گردو حاوی مقادیر قابل توجهی پروتئین، اسید های چرب ضروری، کربوهیدرات، ویتامین ها و مواد معدنی است. گردو همواره به عنوان غذای مغز شناخته شده است. این باور البته به خاطر شکل ظاهری گردو که شبیه مغز است ایجاد شده است. اما، تحقیقات نیز نشان داده اند که مصرف مغز گردو برای بهبود عملکرد مغزی مفید است. گردو حاوی اسید های چرب امگا 3 است که فعالیت مغز را افزایش می دهند. امگا 3 همراه با ید و سلنیوم کارکرد مغز را بهینه می کند.گردو ها به علت طعم خوبی که دارند جای خود را در رژیم غذایی افراد حفظ کرده اند. درخت گردو 7000 سال قبل از میلاد مسیح توسط بشر شناخته شد. دو سوم گردوی دنیا در کالیفرنیا تولید می شود.
تحقیقات زیادی در مورد ارزش غذایی گردو انجام گرفته است. 30 گرم گردو حدود 190 کالری و 4 گرم کربوهیدرات و 4 گرم پروتئین در خود دارد. مقدار کل چربی موجود در آن 18 گرم است که شامل چربی اشباع و غیر اشباع می شود. حدود 2 گرم فیبر خوراکی دارد و مواد معدنی موجود در آن عبارتند از کلسیم ،آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، سدیم، مس، منگنز و سلنیوم هستند. ویتامین سی، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، پنتوتنیک اسید، ویتامین ب 6، فولات، ویتامین ب 12، ویتامین ای، ویتامین آ و ویتامین کا همگی در مغز گردو یافت می شوند. کارتنوئید های موجود در آن شامل بتا کاروتن ، لوتئین و زیکزانتین هستند. در هر 30 گرم مغز گردو حدود 20 میلی گرم فیتو استرول وجود دارد.
فواید گردو برای سلامتی عبارتند از کاهش کلسترول بد در خون، بهبود سوخت و ساز و کنترل دیابت. مغز گردو حاوی مواد ضد التهاب است. به کنترل وزن کمک کرده و بهبود دهنده ی خلق و خو است. گسترش سرطان در بدن را نیز کند می کند ، در ادامه به خواص درمانی گردو به تفصیل می پردازیم.
گردو غنی از امگا 3 است و منبعی غنی از اسید های چرب غیر اشباع (72%) مانند اولئیک اسید هستند. مصرف منظم گردو در رژیم غذایی مانع ابتلا به بیماری های قلبی عروقی می شود. مصرف روزانه 25 گرم گردو حدود 90% از نیاز بدن به اسید های چرب غیر اشباع را تأمین می کند.
اسید های چرب موجود در گردو سبب افزایش جذب کلسیم در استخوان ها و کاهش دفع ان از طریق ادرار می شوند.
تمام مواد معدنی موجود در گردو از جمله منگنز، مس، پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، روی و سلنیوم برای سوخت و ساز بدن لازم و ضروری هستند. این مواد به گوارش و سنتز اسید نوکلوئیک کمک می کنند.
مبتلایان دیابت بدون نگرانی می توانند گردو مصرف کنند. زیرا گردو سبب چاقی و افزایش وزن نمی شود و سبب کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نیز می شود.
برخی از مواد مغذی گردو قابلیت محدود کردن رشد سلول های سرطانی را دارند. ترکیبات فنولی موجود در آن و آنتی اکسیدان ها مانع ابتلا به سرطان و مانع رشد و پیشرفت سلول های سرطانی می شود.
ترکیبات پلی فنولیک و مواد فیتوشیمیایی موجود در گردو اثرات ضد التهابی در بدن دارند که در مطالعات پژوهشی اثبات شده است.
گردو غنی از گاما-توکوفرول است که منبع خوبی از ویتامین ای به شمار می رود و آنتی اکسیدان قوی محلول در چربی است. ویتامین ای به حفظ سلامت پوست و به تأخیر انداختن روند پیری نقش دارد. ویتامین های دیگر موجود در مغز گردو نیز همگی بر شادابی پوست مؤثر هستند.
اگر گردو را قبل از خواب همرا با سالاد یا غذای دیگری میل کنید خواب آرام تری را تجربه خواهید کرد. زیرا، ملاتونین که تنظیم کننده ی خواب است در آن وجود دارد.
مقدار کالری، چربی و کربوهیدرات موجود در گردو نسبت به مواد مغذی که به بدن می رساند بسیار کم است و بیشتر چربی موجود در آن از نوع غیر اشباع است. به همین دلیل مصرف روزانه تا 30 گرم گردو سبب افزایش وزن نشده بلکه به علت تغذیه صحیح بدن، احساس سیری به شما خواهد داد.
مطالعات پژوهشی نشان داده است کودکانی که در رژیم غذایی خود گردو مصرف می کنند خلق و خوی بهتری نسبت به دیگر همسالان خود دارند. این مسأله برای بزرگسالان نیز صدق می کند.
برای بهره بردن از فواید گردو برای سلامتی بهتر است آن را روزانه در رژیم غذایی خود قرار دهید. مصرف تا حدود 30 گرم گردو برای هر نفر مقدار مناسبی است. علاوه بر غذاهایی مانند فسنجان که گردو جزء اصلی آن محسوب می شود، از گردو در ساندویچ ها، کوکو، ماست و سالاد نیز می توانید استفاده کنید.
از روغن گردو در ماساژ، محصولات آرایشی بهداشتی، غذا ها و .. استفاده می شود و سرشار از مواد مغذی و دارای خاصیت آبرسانی است.
کلم بروکلی اغلب به رنگ سبز و گاهی نیز به رنگ بنفش است. کلم بروکلی هم خانواده ی گل کلم و کلم است. کلم بروکلی بنفش بیشتر در منطقه مدیترانه یافت می شود، در حال حاضر بزرگترین پرورش دهنده ی کلم بروکلی در دنیا چین و بعد از آن هند است، اما مصرف کنندگان اصلی کلم بروکلی کشور های اروپایی هستند.
بروکلی را هم به صورت پخته و هم به صورت خام مصرف می کنند. بهترین راه پختن آن، بخار پز کردن است که مواد مغذی موجود در کلم بروکلی را حفظ می کند.
فواید کلم بروکلی برای سلامتی عبارتند از پیشگیری از انواع سرطان، بهبود سیستم گوارش، کاهش کلسترول، سم زدایی بدن، به حداکثر رساندن جذب ویتامین و مواد معدنی، جلوگیری از واکنش های آلرژیک، تقویت سیستم ایمنی بدن، محافظت از پوست، جلوگیری از نقایص مادرزادی، کاهش فشار خون، از بین بردن التهاب و بهبود بینایی و سلامت چشم.
کلم بروکلی سرشار از مواد مغذی و ویتامین است که به بهبود بیماری ها کمک میکند .کلم بروکلی حاوی مقدار زیادی ویتامین سی، ویتامین کا، فیبر خوراکی، فولات، پتاسیم، سلنیوم، ویتامین آ، منگنز ،تریپتوفان، ویتامین ب 6 و فسفر است، همچنین بروکلی منبعی غنی از فلاوونوئید ها و سایر ترکیبات آنتی اکسیدانی است.
کلم بروکلی داروی شگفت انگیزی برای درمان انواع سرطان از قبیل سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان پروستات، ریه، روده بزرگ، کبد و کلیه است. کلم بروکلی به طور ویژه برای سرطان پستان و رحم مفید است زیرا استروژن اضافی در بدن را از بین می برد. این امر به علت وجود ترکیبات ضد سرطان مانند گلوکوراپامین، دیندولیل متان، بتاکاروتن، سلنیوم و دیگر مواد مغذی از جمله ویتامین سی، آ، ای، روی، پتاسیم و آمینو اسید های خاص با خواص ضد سرطانی است.
وجود ویتامین سی، گوگرد و اسید های آمینه خاص باعث می شود که کلم بروکلی ماده ی ضد عفونی کننده ی خوبی محسوب شود. کلم بروکلی کمک می کند تا رادیکال های آزاد و سموم مانند اسید اوریک از بدن دفع شوند و در نتیجه با تصفیه خون، مشکلات مرتبط با سموم مانند جوش، خارش، بثورات، نقرس، آرتروز، روماتیسم، مشکلات کلیه، بیماری های پوستی مانند اگزما و سخت شدن پوست را رفع می کند.
بتا کاروتن ،ویتامین های سی، ای و ب همچنین ویتامین های آ و کا و نیز امگا 3 موجود در بروکلی رمز شادابی پوست با مصرف کلم بروکلی است.
گلوکوراپامین یکی از مواد مغذی موجود در کلم بروکلی است که آثار سوء تابش پرتو فرابنفش خورشید را رفع می کند.
کلم بروکلی غنی از فیبر خوراکی است که بیشتر اختلالات دستگاه گوارش و همچنین یبوست را که ریشه بسیاری از اختلالات معده است رفع می کند. منیزیم و ویتامین های موجود در کلم بروکلی اسیدیته معده را متعادل می کنند و باعث کاهش التهاب می شوند. هضم و جذب غذا نیز با مصرف کلم بروکلی تسهیل می شود.
وجود بتاکاروتن و مقدار زیادی اسید چرب امگا 3 در کلم بروکلی سبب می شود میزان کلسترول بد خون را کاهش دهد و عملکرد قلب را بهبد بخشیده و سبب کنترل فشار خون شود. تحقیقات نشان داده اند که مصرف کلم بروکلی بخار پز به این منظور بسیار مفید است و سبب کاهش صفرا نیز می شود. علاوه بر این پتاسیم موجود در کلم بروکلی، سبب بهبود جریان خون و کاهش تنش و فشار روی رگ ها و عروق خونی می شود.
زیگزانتین، بتا کاروتن، ویتامین آ، فسفر و دیگر ویتامین های موجود در کلم بروکلی برای سلامت چشم ها مفیدند. این مواد مغذی از چشم ها در برابر ابتلا به آب مروارید و آسیب های ناشی از تابش نور خورشید محافظت می کنند.
تمام مواد مغذی موجود در کلم بروکلی و ویتامین ها و مواد معدنی به ویژه سلنیوم، مس، روی و فسفر تقویت کننده ی سیستم ایمنی بدن هستند و از بدن در برابر عفونت ها محافظت می کند.
کلم بروکلی غنی از کلسیم است. در هر 100 گرم کلم بروکلی 47 میلی گرم کلسیم وجود دارد و سایر مواد مغذی موجود در آن از جمله منیزیم، روی و فسفر برای استخوان ها ضروری هستند. کلم بروکلی به طور ویژه برای کودکان، افراد سالخورده، زنان باردار و مادران شیر ده مفید است زیرا این دسته از افراد بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان، ضعف استخوانی و کمبود کلسیم هستند.
کلم بروکلی سرشار از مواد مغذی مورد نیاز زنان باردار است. پروتئین، کلسیم، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها، خواص سم زدا، آهن، فسفر و ... همگی برای رژیم غذایی یک خانم باردار ایده آل هستند. فیبر زیاد موجود در بروکلی از یبوست دوران بارداری جلوگیری می کند.
مواد معدنی مهم از جمله کروم و پتاسیم در کلم بروکلی، سبب تنظیم قند و فشار خون می شود. در بسیاری از موارد کم خونی مرتبط با کمبود آهن است. از اینرو بروکلی که غنی از آهن و فولات است برای درمان کم خونی بسیار مؤثر واقع می شود.
برخی از افراد ممکن است به کلم بروکلی حساسیت داشته باشند و باید در مصرف آن احتیاط کنند. مصرف کلم بروکلی ارگانیک و پس از شستشوی مناسب توصیه می شود.
برای پرورش کلم بروکلی به بذر آن نیاز است. در آب و هوای سرد و خاک کمی قلیایی می روید. در صورت داشتن شرایط مناسب می توانید خودتان آن را پرورش دهید.
روش های زیادی برای افزودن کلم بروکلی به برنامه غذایی وجود دارد. در بشقاب سبزیجات بخار پز یا در سالاد به صورت خام بیشترین موارد مصرف بروکلی هستند. کمی بخار پز کردن کلم بروکلی سبب می ود رنگ سبز زیبایی درون سالاد شما داشته باشد.
یک فنجان بروکلی تقریباً 31 کالری دارد که بسیار کم بوده و رژیمی محسوب می شود. از طرفی 20% از انرژی که بدن شما دریافت می کند به علت وجود پروتئین گیاهی در بروکلی است. کلم بروکلی برای افراد گیاهخوار منبع غذایی ارزشمندی محسوب می شود.
بلوط معمولاً به عنوان ماده ی غذایی جدی برای رژیم غذایی انسان در نظر گرفته نمی شود. بلوط در دسته ی آجیل جای می گیرد. بومیان کره و بومیان آمریکایی بلوط را به عنوان گیاه زینتی مهم و میوه ی آن را به عنوان یک ماده ی غذایی مهم به شمار می آورده اند.
بلوط مقدار زیادی تانین در خود دارد که طعم آن را تلخ می کند. برای از بین بردن طعم تلخ، بلوط را در آب خیس کرده یا می جوشانند تا زمانی که رنگ آب را دیگر قهوه ای نکند. در برخی نقاط دنیا بلوط را آسیاب کرده و با آرد آن نان می پزند. بلوط به دلیل داشتن چربی مفید، پروتئین، کربوهیدرات، مواد معدنی و ویتامین های زیاد ماده ی غذایی ارزشمندی است.
فواید بلوط برای سلامتی عبارتند از محافظت از قلب، افزایش انرژی، بهبود گوارش، تنظیم قند خون، تقویت استخوان ها با ترمیم و رشد بهتر، تسکین التهابات، درمان اسهال و محافظت از پوست.
زمانی که برای از بین بردن تلخی بلوط ان را خیس میکنید یا می جوشانید، آب قهوه ای رنگ به جا مانده را دور نریزید. زیرا، تانین موجود در آن به صورت موضعی برای تسکین سوختگی و درمان بثورات، همچنین سرعت بخشیدن به التیام زخم ها و کاهش التهابات کمک می کند.
بلوط نیز مانند انواع دیگر آجیل فیبر قابل توجهی در خود دارد. به همین دلیل به تنظیم حرکات روده، مشکلات معده ،جلوگیری از یبوست و اسهال و سایر التهابات دستگاه گوارش کمک می کند.
یکی از فواید مهم دانه ی بلوط تنظیم قند خون است که از تجمع زیاد قند و ابتلا به دیابت جلوگیری می کند. هم چنین در درمان دیابت نیز مؤثر است.
آجیل ها و از جمله بلوط دارای چربی مفید زیادی هستند. چربی های مفید باعث کاهش کلسترول بد خون که در دیواره های قلب رسوب می کند شده و سلامت قلب را بهبود می دهند. همچنین از چاقی نیز جلوگیری می کنند.
میزان زیاد کربوهیدرات موجود در بلوط ذخایر انرژی بدن را تأمین می کند. کربوهیدرات ها و چربی های موجود در بلوط از نوع ساده هستند که سریع تر به انرژی تبدیل می شوند.
مقادیر قابل توجهی از مواد معدنی از جمله فسفر، پتاسیم و کلسیم در بلوط وجود دارد که سبب جلوگیری از پوکی استخوان می شوند و در سنین رشد به تشکیل استخوان های محکم کمک می کنند.
دانه ی بلوط سرشار از ویتامین های گروه ب است از جمله نیاسین، تیامین، ریبوفلاوین و ویتامین ب 12 که برای تمام فرآیند های سوخت و ساز بدن کمک می کنند.میوه ی بلوط همچنین پروتئین زیادی در خود دارد و برای افراد گیاهخوار منبع خوبی از پروتئین گیاهی محسوب می شود.
تانین موجود در بلوط در صورت مصرف زیاد ممکن است مسمویت به دنبال داشته باشد به همین دلیل پیش از مصرف تلخی آن را بگیرید. برای از بین بردن تلخی آن، روش خیساندن نسبت به جوشاندن ارجح است زیرا ویتامین های بلوط در اثر جوشاندن از بین خواهند رفت.
این روز ها رژیم های غذایی متعددی معرفی می شود. با توجه به اهداف شما، محدودیت ها و شرایط بیماری و ....انتخاب رژیم غذایی کار سختی نیست. یکی از رژیم های محبوب به ویژه برای کسانی که مبتلا به بیماری سلیاک، حساسیت به گلوتن یا بیماری های خود ایمنی رژیم غذایی بدون غلات است.
رژیم غذایی بدون غلات شامل حذف فرآورده های تولید شده از گندم و هم چنین غلات بدون گلوتن مانند برنج، ذرت، جو و جو دو سر می شود. بر خلاف رژِیم غذایی کتوژنیک که مصرف کربوهیدرات را ممنوع می کند، این رژیم بدون کربوهیدرات نیست. کربوهیدرات های پیچیده موجود در سیب زمینی، هویج و کدو تنبل در حد اعتدال در این رژیم غذایی توصیه می شوند.در رژیم غذایی بدون غلات، ماهی، تخم مرغ، گوشت، حبوبات، دانه ها، آجیل، شکر و محصولات لبنی وجود دارند و متناسب با ذائقه و شرایط فردی توصیه می شوند. گرچه تحقیقات علمی وسیعی روی این رژیم غذایی انجام نشده است، مطالعات بالینی نشان می دهند که حذف غلات اثرات مطلوبی دارد.
رژیم غذایی بدون غلات در واقع یک قدم فرا تر از رژیم غذایی بدون گلوتن است. رژیم غذایی بدون غلات برای دندان ها، آب کردن چربی های سخت و حتی آندومتریوز تأثیر مثبت دارد،گرچه رژیم غذایی کاملاً بدون غلات برای همه توصیه نمی شود، اگر درگیر مسائلی مانند بیماری خود ایمنی یا مشکلات گوارشی هستید آن را امتحان کنید.
این رژیم به بهبود کارکرد دستگاه گوارش، کاهش التهابات، بیماری های پوستی و کاهش وزن کمک می کند. در اینجا به مزایای دیگر رژیم غذایی بدون غلات اشاره خواهیم کرد.
اعتیاد به غذا در بسیاری از مردم دیده می شود. در بسیاری از فرهنگ ها اعتیاد به غذاهای ناسالم و فست فود رایج شده است. تحقیقات دانشمندان انگلیسی نشان داده است که غذا های بدون غلات چنین اعتیادی را در افراد به وجود نمی آورند. غذاهای دارای کربوهیدرات زیاد که همان غلات هستند احساس وابستگی و اعتیاد ایجاد می کنند به طوریکه نخوردن آن نوع غذا ها برای فرد سخت می شود.
در این موضوع بین محققان توافق نظر وجود ندارد. اما، شواهدی نیز وجود دارد که نشان دهد حذف غلات برای قلب مفید است. تحقیقی در دانشگاه میشیگان نشان داد که رژیم غذایی بدون غلات در کاهش کلسترول خون نقش زیادی دارد. مطالعات دیگری نیز نشان می دهند که نشاسته ی تصفیه شده، که در بسیاری از مواد غذایی فرآوری شده حاوی غلات وجود دارد، بیماری سندروم متابولیک ایجاد می کند که خطر سکته مغزی، دیابت و بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
جالب است که بدانید غلات بر خلق و خو و روان انسان نیز اثر می گذارند. سلیاک و گلوتن در بسیاری از مشکلات مغزی و روانی از جمله صرع و تشنج، اضطراب، افسردگی و اختلالت طیف اوتیسم اثر دارند.
تحقیقات نشان داده اند که حذف غلات در درمان بیماری های روانی مؤثر است. در حقیقت گلوتن به عنوان عامل مهمی در پیشرفت و مدیریت اسکیزوفرنی شناخته شده است. گرچه دلایل قطعی آن هنوز مشخص نیست.
برای تهیه غذاهای رژیم غذایی بدون غلات بیشتر باید خودتان دست به کار شده و آشپزی کنید. به این ترتیب کیفیت غذاهایی که میل می کنید بیشتر نیز می شود.
ابن رژیم تنوع خوبی دارد ، اگر تمایل داشته باشید آن را رعایت کنید توجه شما را به غذاهای ممنوعه جلب می کنیم:
نان
گندم
چاودار
جو
سبوس
آرد نشاسته
آرد سمولینا
ارزن
آرد ذرت
ماءالشعیر
برنج و
هر گونه غلات دیگر
غذاهایی که برای متعادل کردن رژیم بدون غلات استفاده می شوند:
گندم سیاه
سیب زمینی
حبوبات
شکر و قند طبیعی مانند استویا، عسل یا شکر نخل
داشتن یک رژِیم غذایی کاملاً بدون غلات برای بسیاری از مردم چالش برانگیز است، نه تنها باید از برخی از خوراکی های محبوب دل بکنند بلکه باید مدام مراقب رژیم غذایی و آنچه می خورند باشند. برخی از افراد با حذف گندم این رژیم را آغار می کنند. یکی از راه های مناسب استفاده از محصولات بدون گلوتن است.
برای پخت و پز به جای آرد معمولی از آرد بادام یا نارگیل می توانید استفاده کنید و از طعم سرکه، ادویه ها، گیاهان معطر و ... کمک بگیرید.
این رژیم نیز مانند هر رژیم غذایی دیگری باید به اصول تغذیه و تأمین مواد مورد نیاز بدن توجه داشته باشد.
چربی های سالم: حین رعایت این رژیم در پخت و پز از چربی ها و روغن های سالم مثل روغن نارگیل استفاده کنید. لبنیات نیز منبع خوبی برای تأمین نیاز بدن به چربی است.
غذاهای دارای پروتئین زیاد: روزانه با مصرف تخمه مرغ، ماهی، گوشت و پروتئین های گیاهی نیاز بدن را به طور کامل تأمین کنید.
سبزیجات: سبزیجات به ویژه سبزیجات برگ سبز باید در رژیم غذایی روزانه شما وجود داشته باشند. کلم بروکلی، اسفناج، کلم بروکسل، پیاز و سایر سبزیجات را مصرف کنید.
میوه ها: هنگامی که غلات را از رژیم غذایی خود حذف می کنید باید جایگزین های خوشمزه ای مثل میوه ها که سلامت بدن را نیز تضمین می کنند استفاده کنید.
اگر از آن دسته افرادی باشید که غلات زیادی در رژیم غذایی شما وجود دارد، احتمالاً حذف یکباره ی آن برای شما دشوار خواهد بود، به همین دلیل می توانید از مواد غذایی زیر کمک بگیرید.
برنج گل کلم: وقتی گل کلم را ریز ریز خرد کنید تا به اندازه ی دانه های برنج باشد، می توانید از آن در دستور غذایی به جای برنج کمک بگیرید. می توانید گل کلم را در غذا ساز خرد کنید.
آرد نارگیل: از آرد نارگیل یا نارگیل پودر شده حتی برای درست کردن پیتزا می توانید کمک بگیرید. مخلوط کردن پودر نارگیل، روغن نارگیل، تخم مرغ، نمک و بیکینگ پودر، جایگزین خمیر پیتزا می شود.
آرد بادام: از بادام پودر شده نیز در پخت انواع پنکیک و مافین می توانید استفاده کنید.
سیب زمینی: می توانید از سیب زمینی های گرد کمک گرفته و آن ها را تو خالی کنید و به شکل ساندویچ استفاده کنید.
یکی از مشکلات مربوط به غلات، روش های نوین کشت و فرآوری آن است، مثلا قسمت های مفید غلات در فرآوری از آن ها جدا می شود و یا مصرف گونه های اصلاح ژنتیکی آن بر سلامتی بدن اثرات نامطلوبی می گذارد،در حال حاضر غلات حاوی گلوتن منبع التهاب و بسیاری از مشکلات مزمن گوارشی هستند. حساسیت به گلوتن در نیم قرن گذشته به میزان 400% افزایش داشته است.
رژیم های بدون غلات برای همه ی افراد نیستند. بسیاری از محصولات غله ای سنتی و گندم کامل برای سلامتی مفیدند، بنابر این اگر با مشکل التهابی یا حساسیت به گلوتن مواجه نیستید تنها می توانید کیفیت غلات مصرفی خود را بهتر کنید و نیازی به حذف آن ها نیست.ثابت شده است که گندم کامل برای افراد معمولی و بدون بیماری حتی سبب کاهش التهابات، کاهش آمار مرگ و میر، کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 همراه است.
به هر حال استفاده از رژیم غذایی بدون غلات در کاهش وزن و سلامت به شما کمک می کند و می توانید یکبار آن را امتحان کنید یا گهگاهی غذاهای بدون غلات مصرف کنید و به جای آرد معمولی از آرد بادام بهره ببرید. رژیم غذایی بدون غلات در کل رژیم غذایی سالم و مفیدی محسوب می شود.