کینوا یک گیاه علفی سالانه است و به خاویار گیاهی شهرت دارد. دانه های این گیاه خوراکی است ،دانه ها را پس از برداشت بوجاری می کنند تا لایه ی تلخ مزه ی رویی آن جدا شود. ارزش غذایی کینوا همانند گندم و برنج است و حاوی پروتئین، فیبر خوراکی و مواد معدنی و عاری از گلوتن است.
گرچه کینوا را به عنوان غلات کاشت و برداشت می کنند اما این گیاه هم خانواده چغندر و اسفناج و غازیاقی است. گیاه کینوا بسیار مقاوم است و به خاطر توانایی رشد در شرایط دشوار آب و هوایی گیاهی مناسب برای بیابان زدایی است.
قوم اینکا ها در آمریکای جنوبی به دانه ی کینوا می گویند مادر همه ی دانه های خوراکی! زیرا کینوا دارای خواص فوق العاده ای است.
مصرف دانه کینوا باعث احساس سیری می شود و از پرخوری و چاقی جلوگیری میکند ، همچنین ویتامین ها و پروتئین مورد نیاز بدن را تامین میکند.
کینوا باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش به ویژه روده ها می شود. دانه کینوا فاقد گلوتن است اما حاوی پرولامین است و احتمال دارد برای افراد حساس به گلوتن همچنان مشکل زا باشد. این افراد باید ابتدا مقدار کمی از کینوا را برای امتحان حساسیت مصرف کنند.این دانه ها در ثابت نگه داشتن قند خون نقش دارند و به همین دلیل مصرف آن به افراد مبتلا به دیابت توصیه می شود که آن را به جای برنج و پاستا مصرف کنند. روش های مختلفی نیز برای طبخ کینوا وجود دارد.
همانند انواع برنج ، کینوا نیز انواعی دارد و بیش از صد گونه از این گیاه وجود دارد. کینوا سفید، قرمز و سیاه از عمده ترین انواع آن هستند که در دنیا کشت می شوند.
کشور های بولیوی و پرو در صدر تولید کنندگان کینوا قرار دارند و صادرات آن را انجام می دهند. به علت افزایش طرفداران این گیاه، در طول چهل سال گذشته قیمت آن به دو برابر افزایش یافته است.
کینوا مقادیر زیادی از منیزیم در خود دارد. همانطور که می دانید منیزیم به کاهش التهابات عروق خونی و کاهش فشار خون نیز کمک می کند و حملات میگرنی را کاهش می دهد. در کنار آن عنصر منگنز نیز در این دانه وجود دارد و می دانیم که منگنز نقش محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد را ایفا می کند.کینوا همچنین سرشار از ویتامین ها به خصوص ویتامین ب است.
[mks_button size="large" title="منبع" style="squared" url="https://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa" target="_self" bg_color="#000000" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]
بیماری عقب نشینی لثه ها در واقع محصول جانبی دیگر بیماری های لثه است. بیماری لثه عفونتی است که در بافت نرم و استخوانی که دندان ها را در خود جای داده است، ایجاد می شود. با پیشروی عفونت، لثه ها از جایی که روی دندانها قرار دارند عقب نشینی می کنند و باعث ایجاد فضایی برای رشد باکتری ها و ایجاد عفونت بیشتر می شوند. همزمان با مقاومت سیستم ایمنی بدن برای از بین بردن عفونت بافت استخوانی نگهدارنده ی دندان ها شروع به تخریب شدن می کند. اگر در این مرحله درمان درستی انجام نشود، لثه ها، بافت همبند و دندان ها از دست می روند.
در مراحل اولیه بیماری لثه، اکثر مردم متوجه مشکل نمی شوند. اولین نشانه ها بسیار خفیف هستند. مثلاً ممکن است هنگام مسواک زدن کمی لثه ها خونریزی کنند. با پیشرفت بیشتر بیماری، لثه ها شروع به عقب نشینی می کنند و علائم زیر مشهود می شوند:
بوی بد دهان که با مسواک زدن و استفاده از دهان شویه از بین نمی رود
تورم لثه ها
قرمز شدن لثه ها
خونریزی از لثه ها هنگام غذا خوردن، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن
حساس شدن دندان ها به غذا و نوشیدنی های داغ و سرد
لق شدن دندان ها و جا به جا شدن آن ها حین غذا خوردن
درد و ناراحتی در هنگام جویدن
بلند تر دیده شدن دندانی در بین دیگر دندان ها
رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان عامل اصلی عقب نشینی و ایجاد بیماری ها و عفونت های لثه است. با این حال، عوامل دیگری نیز وجود دارند که احتمال بیماری لثه را افزایش می دهند.
تغییرات هورمونی : زنان با هر سنی ممکن است حساسیت های لثه را بیشتر تجربه کنند، زیرا تغییرات هورمونی در بدن زنان بیشتر از مردان است. مثلا تجربه بارداری و یائسگی، حساسیت های دندان و لثه را به شدت افزایش می دهد. تحقیقات نشان می دهند که افزایش سطح پروژسترون در بدن خطر ابتلا به بیماری های لثه را افزایش می دهد و در ادامه منجر به پوسیدگی بیشتر دندان ها و عقب نشینی لثه می شود.
دیابت : افزایش قند خون احتمال ایجاد عفونت را بیشتر می کند و همچنین درمان عفونت اعضای بدن را سخت می کند.
کمبود ویتامین سی : یکی از شایع ترین اثرات کمبود ویتامین سی خونریزی لثه است.
ایدز: افراد مبتلا به ایدز بیشتر در معرض خطر ایجاد عفونت در لثه ها هستند.
سیگار:سیگار کشیدن باعث تضعیف بدن می شود و احتمال ایجاد عفونت لثه را دو برابر می کند.
عوامل ژنتیکی: ژنتیک عامل مهمی است. برخی از افراد به طور ژنتیکی بیشتر مستعد بیماری های لثه هستند.
این موارد از جمله عوامل تشدید بیماری عقب نشینی لثه هستند.
[mks_button size="large" title="منبع" style="squared" url="https://draxe.com/receding-gums/" target="_self" bg_color="#000000" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]
درمان عقب رفتگی لثه ها افراد را مجبور می کند برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنند و البته درمان برای این افراد ترسناک و دردناک خواهد بود. خوشبختانه درمان های خانگی موثری نیز برای عقب نشینی لثه ها وجود دارد و افرادی که از دندانپزشکی می ترسند می توانند آن ها را امتحان کنند. در ادامه به برخی روشهای درمانی اشاره خواهیم کرد.
این نوع از پاکسازی، عمقی انجام می شود و دندانپزشک تا بالای خط لثه و حتی زیر خط لثه را تمیز می کند. در برخی از موارد لیزر نیز مفید واقع می شود.
برای از بین بردن عفونت و بیماری لثه ممکن است دندانپزشک استفاده از دهان شویه و حتی استفاده از آنتی بیوتیک های خوراکی و یا تزریقی را نیز تجویز کند.
دمنوش چای سبز به علت داشتن ترکیات آنتی اکسیدان برای سلامت و بهداشت دهان و دندان مفید است. نوشیدن یک فنجان چای سبز در روز عمق پلاکت های دندانی را کاهش می دهد و چسبندگی لثه به دندان ها را بیشتر می کند، همچنین می تواند خونریزی لثه را نیز کاهش دهد.
روغن کاری دندان ها روشی مفید برای جلوگیری و درمان پوسیدگی و بیماری های دندان است. این کار شامل نگه داشتن روغن (به دلخواه روغن کنجد یا روغن نارگیل) به مدت 10 تا 20 دقیقه در روز است. دهان شویه روغنی به از بین رفتن باکتری های دهان کمک زیادی می کند.
روغن نارگیل تاثیر زیادی بر کاهش التهابات لثه دارد. ماساژ دادن ترکیب روغن نارگیل و نمک دریا به آرامی روی لثه ها باعث می شود از خواص ضد التهابی و ضد میکروبی همزمان بهره ببرید. استفاده مداوم از این ترکیب سبب سفت شدن لثه ها می شود.
کمبود ویتامین سی مستقیما بر خونریزی لب ها و لثه ها اثر می گذارد. افزایش مصرف سبزیجات حاوی ویتامین سی سبب بهبود سلامت لثه می شود.
ماساژ دادن روزانه کمی ژل آلوئه ورا روی لثه ها سبب کاهش التهابات لثه ای می شود.
استفاده از نخ دندان نقش اساسی در کاهش پلاک دندان دارد و هم باعث بهبود سلامت لثه ها و هم از پوسیدگی های بین دندانی جلوگیری میکند. عدم استفاده روزانه از نخ دندان پس از صرف غذا باعث می شود که حتی با وجود مسواک زدن منظم شاهد پوسیدگی و بیماری لثه ها باشید.
مصرف 300 میلی گرم اسید چرب امگا 3 در روز باعث بهبود چسبندگی لثه به دندان ها در طولانی مدت می شود و عقب نشینی لثه ها را درمان می کند.
این موارد همگی برای درمان عقب رفتگی لثه ها مفید هستند.
[mks_button size="large" title="منبع" style="squared" url="https://draxe.com/receding-gums/" target="_self" bg_color="#000000" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]
انتخاب بهترین جایگزین گوشت برای گیاهخواران یکی از مسائل مهم برای حفظ سلامت بدن کسانی است که به اینگونه رژیم های غذایی روی می آورند. چون بدن انسان به پروتئین نیاز دارد و اگر منبع گوشتی پروتئین در رژیم غذایی حذف شود حتماً باید منابع دیگری از پروتئین را در رژیم خود جایگزین کند. در این بین مواردی وجود دارد که بدترین جایگزین گوشت برای گیاهخواران محسوب می شود و برخی از مواد نیز به خوبی می توانند نیاز بدن را تامین کنند.
تمپه نوعی غذای اندونزیایی است که از فرآورده ی تخمیری دانه سویا تهیه می شود. تمپه مانند دیگر غذاهای تخمیری غنی از پروبیوتیک است. پروبیوتیک باکتری های مفید دستگاه گوارش هستند. تمپه همچنین به عنوان یک جایگزین گوشت برای گیاهخواران حاوی کلسیم، مواد انتی اکسیدان و ایزوفلاون هایی است که به کاهش سطح کلسترول کمک می کنند.
جکفروت بزرگترین میوه ی درختی در دنیاست و فواید بسیاری دارد. دارای مقادیر زیادی ویتامین سی، آنتی اکسیدان و فیبر است. سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و برای دستگاه گوارش مفید است. کمپوت جکفروت بافتی مانند گوشت مرغ دارد و هم به علت خواص و هم به خاطر طعم خوبش غذای مناسبی برای گیاهخواران است.
ناتو یکی از غذا های بسیار خوب ژاپنی است که مانند تمپه از سویای تخمیری تهیه می شود. این غذا منبع عالی پروتئین، آهن، مس و منیزیم است. در ژاپن ناتو را در کنار برنج به عنوان صبحانه سنتی مصرف می کنند.
عس حاوی مواد مغذی مهمی نظیر فولات، منگنز و آهن است. می توان آن را در کنار برنج، در سوپ و آش و به شکل جوانه در سالاد ها استفاده کرد. عدس مقدار زیادی از نیاز بدن به مواد مغذی را تامین می کند.
قارچ یکی از بهترین جایگزین های گوشت محسوب می شود. طعم خوب آن نیز باعث شده است که در غذا های متنوعی مورد استفاده قرار بگیرد.
گردو، بادام، بذر کتان، کنجد و دیگر انواع آجیل و تخمه ها حاوی مواد مغذی بسیاری هستند و تا اندازه زیادی به جلوگیری و درمان بیماری های مزمن کمک می کنند. تخمه کتان همچنین جایگزین تخم مرغ در رژیم وگان نیز هست.
اکثر مردم نسبت به پروتئین گیاهی موجود در حبوبات اطلاع دارند. مصرف منظم حبوبات و قرار دادن آن در رژیم غذایی یکی از اساسی ترین کارهای گیاه خواران است. حبوبات را به شکل جوانه نیز می توان استفاده کرد.جوانه حتی ویتامین غنی تری خواهد داشت.
موارد بالا از جمله بهترین جایگزین گوشت برای گیاهخواران محسوب می شود.
[mks_button size="large" title="منبع" style="squared" url="https://draxe.com/meat-substitutes/" target="_self" bg_color="#000000" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]
منبع : چه مواد غذایی بهترین جایگزین گوشت برای گیاهخواران هستند ؟